Det Filippinska köket

Hit: 1067

Det filippinska köket är inte som andra.

När svenskar pratar om asiatisk mat är det sällan den filippinska maten vi tänker på. Liksom landet, har den filippinska maten en brokig historia och influenser från både Kina, Malaysia och Spanien. Filippinsk mat är generellt mildare än till exempel thailändsk mat.

Kryddningen är enkel. Salt, peppar och fisksås utgör baskryddor liksom kokos, soja och vinäger av alla de slag. Till det kommer mycket grönsaker och kryddor som går att odla hemma i den filippinska trädgården, till exempel citrongräs och ‘pandan’ som är ett slags blad med nötig smak.

Mat att prova

Söker du något exotiskt så kan en sallad med sjögräs, ‘guso’, vara en bra start.

Kyckling är populärt på Filippinerna och det mesta tas tillvara, även fötterna. Grillade kycklingfötter är populärt både som tilltugg och som mellanmål.

Den mer äventyrslystne bör förstås prova ‘balut’, som är kokt, salt ägg med kycklingfoster i. Vingar, näbb och fjädrar - allt ska ner. Balut äts ofta som en slags vickning och kanske kan några glas innanför västen göra det lättare att få ned denna magstarka anrättning.

Mat till vardags

Ris är en självklarhet till maten på Filippinerna, det äts till allt. Till vardags är det vanligt att middagen består av ris och torkad fisk - ‘bulad’ som är salt i smaken och luktar starkt.

Andra rätter som kanske mer tilltalar en västerlänning är afritata som är en härlig köttgryta med lite mer kryddor i. Kinilaw är en slags sillsallad med mycket vinäger som passar bra varma dagar.

Är du i närheten av havet, vilket inte är ovanligt på Filippinerna, så ska du förstås välja färsk fisk. Har du varit vid medelhavet så känner du säkert igen smakerna.

Mat till fest

Filippiner tar alla tillfällen till fest eftersom det betyder att man får äta tillsammans. Förutom bröllop, dop och födelsedagar, så firas en rad helgon som alla förstås får stora fester. Vid några av dessa är det tradition att alla som har råd förbereder mat.

Under fiestan är alla inbjudna och grannar går till varandra och äter. Det är ett tillfälle då även de fattiga får en möjlighet att äta riktigt god mat.

Filippinska fester bjuder ofta på ett överdåd av mat. För en filippinsk festfixare finns inget värre än att bjuda på för få rätter eller för lite mat. Det anses som mycket snålt och kan leda till ett rykte som är svårt att bli av med.

Står det lechon på bordet, helstekt spädgris, så vet du att det är en riktig fest du hamnat på. Lechon serveras som den är och alla delar äts direkt med händerna. Det knapriga skinnet anses som absolut godast. Till lechon kan du få riset i ett praktiskt litet knyte av bananblad. Inga bestick behövs.

Mycket mat äts med händerna, så håll dem rena. Inte bara för att undvika att bli sjuk, utan även för att inte uppfattas som äcklig eller arrogant. Renlighet är viktigt på Filippinerna och även de mest fattiga utan tillgång till rinnande vatten sätter en ära i att tvätta sig flera gånger om dagen.

Går du på restaurang får du givetvis bestick, men ofta bara gaffel och sked, så bered dig på att fråga om kniv eller ta med dig en egen.

Förvänta dig inte thailändskt eller kinesiskt, men ge den filippinska maten en chans och du blir rikligt belönad med härliga smaker och goda matupplevelser.

Related by Tags